Geçen haftasonunda yaptığım çatlak kurabiyenin tarifini istemişti birkaç arkadaşım..
Eee,verilen söz tutulur,tarif yayınlanır..
İşte kurabiyemiz,işte içindekiler:
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
25 gr kakao
1.5 çay bardağı un
1.5 yemek kaşığı süt (istenirse portakal suyu)
üzeri için pudra şekeri..
Fırınımız 170 derece,süremiz 9-10 dakika.
Duru Hanım baş aşçı olmak ister,ama Caillou başlayınca hemen satar..Anne mutfakta bir başına kalır...
Alır eline 1 bardak şeker,başlar kurabiyeyi yapmaya...
1 çay bardağı şeker ile 1 yumurtayı güzelce çırpar..
Kendini 'Kitchen Aid' sanan ,annemden arakladığım mixer, güzel bir poz verir..
Karışıma 1 yemek kaşığı yağ eklenir.Eğer benim gibi,yağı buzdolabından lök diye çıkardıysanız,azıcık mikrodalgada yumuşatmak gerekir ama çoookkk eritilmez..
Tereyağ da yerini bulunca, bir başka yerde, kuru malzemeler elenir...
Un,kabartma tozu,vanilya ve kakao..
Kullanılan paket 25 gr olarak satılan kakaodur..Gramaja dikkat edilmelidir..
Bu karışımı eklerken mixeri kapatıp,. 1.5 kaşık süt de ekleniverilir...Sütü fazla koymaya çalışılmaz..Koyarsanız,ki yaptım,çatlak kurabiye değil de küçük kek yemiş gibi olunur benden söylemesi..
Bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırmaya başlanır...
Macun gibi olana kadar iyice karıştırılır..
Siz etrafı toplarken bizim macun birazcık buzdolabında dinleniverir..
Bu arada fırınımız 170 derecede önceden ısıtılır..Sonrasınsa bizim baş aşcı devreye girer,çünkü Caillou bitmiştir.
3 parmağınıza sığacak şekilde küçük toplar yapılır,pudra şekerine bulanır..
O arada aşçımız kendini kaybeder,pudra şekerine dalar..
Yağlı kağıt serilmiş tepsimize yerleşen topların ortasına parmağımızla çok hafif bastırılır..Birbirlerine yakın olmamalıdır,aralarında muhakkak 2.5-3 cm boşluk olmalıdır..Benim gibi bir tepsiye sığdırmaya çalışırsanız köşelerde birbirlerine yapışan olabilir.. :))
Doğru fırına sürülür..Bu aşama da saat kurmanızda fayda var..Benim fırınımda bu kurabiye 9-10 dakika da pişiyor.İnanın 1 dakika bile çok fark ediyor bu kurabiyede..Bu kurabiyeler şöyle çıkmalı fırından;
Üzeri çatlamış,hafif yassılaşmış,parmağını bastırsan üzeri çökecek gibi olmalıdır
..Güvenin bana o halde çıkarın, yoksa yine tadı güzel ama kek kıvamında birşey yersiniz...Hatta biraz abartıp ,yok pişmemiş bu deyip biraz daha bekletirseniz,soğuduktan sonra taş gibi bir kurabiye yiyebilirsiniz..Keyif sizin...
Umarım beğenirsiniz,şidiye kadar bu tarifi yiyip de beğenmeyen olmadı..
Tıpki benim gibi...
Afiyet,bal,şeker olsun..
Sevgiler
Pınar
38 yorum:
diyete yine yeniden başlamış biri olarak bu saatte bunları görmem hiç iyi olmadı hiç!!!
Edabellaa,ama bak bak 1 kaşık yağ var sadece..Ya 1 paket yağ olsaydı,ne yapardık ... :))))
ayy gecenin bu saatinde çok canım çekti. ellerine sağlık..
düşünüyorum yarın yapsam mı acep. bunlar ben de kalori olarak kalıcak ama yaa
Tariflerin üzerine damlayan sular, sütler yüzünden mürekkep dağılır ya.. Ben çok severim o görüntüyü nedense :)) Her birinin ayrı bi anısı var gibi bi düşünce oluşur bende :))..Ellerine sağlık hem resimler hem de muhteşem görünen kurabiye için..
ımmhh denemeye değer bir kurabiye, çok lezzetli gözüküyor. Tabii Oki rahat durmaz, illa yardım edicem derse, o zamanda nutfak kakao ve pudra şekerinden geçilmez herhalde. Olsun varsın, yine de denemeye değer:) Yoksa biz de mi Caillou zamanında yapsak:)Sevgiler
Gamiciğim,gel bize..Biz de bol bol var..
Özlemmmmm,yap yap bak çocuklar da çok seviyorrrrr...KAlorisi düşük,gerçekten bakk.. :==))
Kolyekolik,sık sık yaptığım tariflerin üzerinde muhakkak var bu su damlaları..Çok teşekkür ederimm ayrıca...
Lolipuuuuu,bence de dut yemiş bülbül gibi oluyorlar Caillou seyrederlerken...
Bir ara Duru tabağı yalıyordu,o fotoğrafı koymadım hehehehh.. :))))
Bakamıyorum bile, agzımdan sular damlıyor, yazıları okuyamadım üzgünüm Pınarcım, fotoya 2 saniye göz atmam yetti. Of cok fena, bu postu kaldır lütfen zira aşağılara inene kadar ziyaretine gelemeyeceğim :)
hahahahhaa,Tuğba alemsin.... :))) Belli mi olur bir gün kapına bu kurabiyelerden geliverir.. :))))
Pinaaaar..sen hep böyle kurab iye yap amma tek sartla, adim adim fotograflarla birlikte...tarif süper, fotograflar harika, sevgiler
zehra
Zehracığım,vallahi dün fotoğrafları çekerken sizin ne kdar zor bir iş yaptığınızı anladım..10 dakikalık kurabiye yarım saatte hazırlandı...Beğendiğine çok sevindim ayrıca,beni çoookkkkkk mutlu ettin..
Sevgiler
Pınar
siz harikasınız durununda eli değmiş :) off nasılda güzel kokar çekimler tam seri halde harika :)
Ceydacığım,esas onun eli değdiği için güzl bu kurabiye...Sorma,çok zorlandım fotoğraf çekerken,ne zor işmiş,hem yap,hem çek..Bak sen yanımda olsan hiççççç böyle zorluk olmazdı...
tarif için teşekkürlerrrr :)
çok lezzetli gözüküyor:)
Pınarcığım bu kadar olur yaaa, şöyle bir bakiim belki çatlak kurabiyenin tarifi vardır dedim kendi kendime, görünce "oha falan oldum":)))içime doğmuş:))) süpersin ya, bi de adım adım yazmışsın, fotoğraflamışsın, daha ne diyeyim. hemen bu akşam zamanım olursa yapayım bari. o minik elleri de yerim yaaa, tatlı şeyy:))) bu arada bir şey sormak istiyorum, çay bardağı küçük mü büyük mü olacak?
kocaman sevgiler ve öpücükler...
Socratic Irony,,rica ederim efendim,söz verdik mi tutmak lazım... :))
Ayşe,evet,yiyenlerden hep tam not alan bir kurabiye bu...:))Biraz süreye felan dikkat etmek gerkiyor yoksa,hazırlaması da çokkkkk kolay...
Deryacığım,çay bardağınında fotoğrafını çekmiştim..de onu koymayı unutmuşum..Benim kullandığım çay bardağındaki şekeri ajda bardağına da koydum,benimki 1 parmak eksik almışş..YAni büyük ajda bardağını 1 parmak eksik doldurman yeterli...
Bir de benim fırınım midi fırın,sen süreyi de kendin belirle..Çok yumuşak çıkacak fırından... :)))
Denersen haberim olsunn..
Sevgiler
Tamamdır Pınarcığım,
bendeki tüm çay bardakları büyük, ona göre yapayım o zaman. Bu arada şu zamana kadar bloglardan aldığım kurabiye tariflerinin neden "taş" gibi olduğunu anlamış bulunmaktayım:))) annemden 350 km uzakta yaşadığım için de ne o, ne ben farkına varamadık süreyi uzun tuttuğumu:))) "ay anne, niye böyle oldu ki?" "tarifi de harfi harfine uygulamıştım oysa ki" diyologlarının havada uçuştuğu zamanları düşündükçe gülüyorum:)) çok sağol:)) sevgiler.
bende isteyecektim iyi oldu bu ..elinize sağlık
Nohut Odacım,teşekkür ederim...
kakaolu kurabıyelerı hep kuruturum ben...
yaaa ben niye mutfak yeteneksizi bi kadınım yaaaa
aaaalıycam ama
kıskanç gördüm kendimi
kurabiye nefis
fotoğraflar nefis
yapan eller değen eller zaten paso nefiss
bense 453 km uzaktan anca bakarım işte bööle
bel bel
böhüeee
(peeeeeeeess bu kadar da kıskanç olunmaz ayıp ama :))
Işılcığım,bu tip kurabiyelerde süre çok önemli...Çok yumuşak çıkmalı işte,benim çözdüğüm bu .Belki başka tiyolar vardır daha...
Yazgüneşim,ya yaparsın,yaparsın.
Sende bir sürü yetenek var,bir çatlak kurabiye mi yapamıyacaksın?
harika, en kısa sürede deneyeceğim, terayağ yerine sıvı yağ koysak olmaz mı?
Bu arada Caillou heryaşta seviliyor demek ki.
sevgiler.
nefis gözüküyor.ellerine sağlık
İkiz bebekciğim,hiç denemedim...
ama genelde pek sıvı yağ kullanmıyorlar,kullanılıyorsa bile muhakka tarif içinde bir de katı yağ oluyor...
Nasıl bir sevgi bilsen,bayılıyoruz Caillou ya..
Çınarrrr,çok teşekkür ederim..dene bak sen de pişman olmayacaksın.. :)))
tarif için tekrar teşekkürler :))) bayıldıkkk! tadı harikaa!
Socratic Irony,yaptın mı?Ayyy çok sevindim..Afiyet olsunn,,ohhh missss..
yaptım tabiii :) bayramı ne kdr neşeli hale getirdiğini de yazdım blog'a. denemek isteyen olursa mutlaka sabah aç karnına, kahvaltı öncesi yapmalarını öneririm :) güne çatlakla başlayınca insan daha neşeli oluyormuş. burada denemişi var :))
harika görünüyor
ne kadar güzel tarif vermişsin
tam istediğim ayrıntılarla :)
yapıcam
evet hemde bu akşam :)
harika görünüyor
ne kadar güzel tarif vermişsin
tam istediğim ayrıntılarla :)
yapıcam
evet hemde bu akşam :)
Sevgili uzun yollar,
Hoşgeldin bloğuma.
Bu kurabiyeyi biz de çok seviyoruz,yalnız bu kurabiyede dakika tutmanda fayda var. 1 dakika da bile farklı tatlar oluyor.
Şöyle diyeyim,fırına bak birazcık yayılmış,üstü üstü çatlak çatlak olmuşsa çıkar..Pişmemiş deme,bastığında parmağın içine göçecek kadar yumuşak olacak..
Deney yanıla,çok yaptım..
Her seferinde farklı bir tat yiyoruz.. :)))
Umarım beğenirsin,denediğinde bana da haber ver olur mu?
Sevgiler..
yaptım dün akşam. sabah işe getireyim dedim ama 5tane falan kalmıştı :) tadı harikaydı. biraz yumuşak oldu içi. yani kurabiye ile kek arası bişey oldu:) doğru mu yapmışım. bir dahaki sefere 1 dk daha tutmayı düşünüyorum fırında. teşekkürler tekrardan
Biz içini özellikle yumuşak istiyoruz..Hani pastanelerde satılanlardan olsun diye..1 dakika daha bekletsen tadı da farklı oluyor..Damak zevkine göre...
Ben bzen 2 ölçü yapıyorum.Birini erken birini geç çıakrıyorum 2 farklı kurabiye yiyor gibi oluyorsun.. :)))
Merhaba,
Aslında tarifinizi deneyeli çok uzun zaman oluyor ama ancak yayınlayabildim bloğumda:::))) teşekkürler tarif için.
http://bengisu-abihayat.blogspot.com/2011/01/en-kolay-catlak-kurabiye.html
Ölçüler tam tutuyor,denemek isteyenlere tavsiye olunur.
sevgiler...
Sevgili Pinar, bende tarifinize Ab-i hayttan ulastim, iki gun once denedim ve ailece cok begendik...Paylasim icin tesekkur ederiz, ellerinize saglik :))
http://ardaverda.blogspot.com/2011/01/persembe-gunleri-okul-cikisinda.html
Ayşe,beğenmenize çok sevindim..
Afiyet olsun..:))))
Yorum Gönder